13 aug 2013
Naar aanleiding van ons concert tijdens de Westfriese Waterweken in de haven van Medemblik heeft het Noord-Hollands Dagblad een mooie recensie geschreven. Het artikel van Monique Bankras treft u hieronder aan.

Oosterhaven Medemblik stroomt vol muziekliefhebbers
Meedeinen en kippenvel13

Ritmisch meedeinen op een echte operaklassieker, bijna ademloos luisteren naar een fenomenale uithaal en klappend een popnummer ondersteunen. Bezoekers van Oosterhaven Classic kregen zaterdagavond een divers concert voorgeschoteld van Opera Familia en het Noord-Hollands Jeugd Fanfare Orkest.

Op een ponton in de Oosterhaven hebben het enorme orkest en het muzikale operatrio zich opgesteld. De bankjes die voor het podium op de kade staan, stromen vol met mensen. In het water genieten botenbezitters van een eersterangsplek.

Het concert is het tweede evenement van de West-Friese Waterweken in Medemblik. Sets van Opera Familia en van het jeugdorkest worden tijdens het concert afgewisseld. Sommige stukken worden samen gebracht. Het operatrio heeft een aantal stevige meedeiners op het programma staan, waarmee de toon van de avond wordt gezet. De bezoekers haken de armen in elkaar als bekende operakrakers als La Donna e Mobile uit de gouden keeltjes van de prachtig uitgedoste familie klinken.

Er zijn ook kippenvelmomentjes. Bij een nieuw nummer over liefdesverdriet toont een bezoekster haar arm aan haar man. Ze zal niet de enige met kippenvel zijn geweest. Sommigen sluiten bij stukken met indrukwekkende uithalen voor even de ogen of grijpen elkaars hand. De inval van het donker en de brandende kaarsjes in de boten brengen een extra sfeerelement.

Het chique geklede jeugdorkest verrast op haar beurt sommigen met het talent. Onder leiding van dirigent Lieuwe de Jong laat het zowel lichtklassieke als popnummers klinken. Het publiek klapt vrolijk mee op de tonen van No Mercy van Racoon, maar luistert ook aandacht naar een medley van Miss Saigon.

�Ik zei net tegen mijn vrouw, ben ik verdwaald ofzo?�, vertelt bezoeker Fons Homan uit Bergen. �Het is net alsof ik naar een optreden van Andr� Rieu zit te kijken. Wat is dat orkest goed!�

Het publiek zingt nog even flink mee met het niet te ontbreken �Time to say goodbye� van Bocelli, voortgebracht door het trio en het orkest. Dat zij slechts een halfuur samen oefenden, is niet merkbaar. Uiteraard is er dan nog �ientje toe�, alvorens de kade leegstroomt en de boten in een jolige optocht richting de sluizen vertrekken.

Vorig jaar traden Opera Familia en het orkest ook al samen op Oosterhaven Classic op. �Aan een succesvol recept moet je niet sleutelen�, aldus Bert de Jong van de organisatie. Het werd inderdaad opnieuw een geslaagde avond.

X